Din ce în ce mai departe de play-off, Astra se revanşează în Cupă. „Alb-negrii” s-au calificat joi în sferturile de finală după un duel echilibrat cu locul 5 din liga secundă.
Pe o vreme geroasă şi un gazon îngrozitor, giurgiuvenii au învins cu 2-1 pe ASU Politehnica Timişoara.
Astra a bifat al cincilea joc în două săptămâni, iar Eugen Neagoe a fost nevoit să improvizeze din nou.
Defensiva a fost una inedită cu Lazar în poartă, Igor Jovanović şi Cătălin Ion stoperi, în timp ce pe flancuri au evoluat David Bruno şi Robert Riza. În zona mediană Neagoe i-a preferat în centru pe Boé-Kane şi Crepulja, benzile fiind acoperite de Stahl şi Vali Gheorghe. În lipsa unui coordonator, au fost preferaţi doi atacanţi cu un profil asemănător: Krpić şi Montini.
De cealaltă parte Dan Alexa (fostul antrenor al Astrei din 2019) a mizat pe experienţă. Din primul unsprezece n-au lipsit jucători precum Mera, Scutaru, Popovici, Petre Ivanovici, Munteanu şi Axente, în timp ce Coadă sau Plazonja au lăsat o impresie excelentă.
Gazdele au început mai bine jocul, insistenţa fiindu-le răsplătită în minutul 27. Ionuţ Coadă a pus latul după o eroare a lui David Lazar la o minge înaltă trimisă din lovitură liberă.
Revenit după o accidentare care l-a scos din circuit aproape o lună, portarul Astrei s-a revanşat ulterior fiind providenţial la şutul lui Axente (minutul 30) şi lobul lui Ivanovici (50).
Deşi a reuşit să trimită de câteva ori mingea pe poartă, Astra a avut o singură ocazie cu adevărat importantă, în minutul 16, atunci când Valentin Gheorghe a ratat de puţin ţinta.
Salvaţi de Balaure
Inspiraţia lui Neagoe de la pauză avea să fie decisivă. Acesta l-a schimbat pe Vali Gheorghe cu Silviu Balaure, iar fostul jucător al celor de la ACS Poli a dat semnalul revenirii giurgiuvenilor.
După ratarea uriaşă a lui Ivanovici din minutul 50, în loc de 2-0 se face 1-1. Balaure se demarcă excelent în centrul careului şi reuşeşte să reia imparabil centrarea lui David Bruno (minutul 59).
Mijlocaşul Astrei este faultat dur de Cioinac un sfert de oră mai târziu şi dă semne că nu va mai putea continua. Strânge din dinţi, iar în minutul 81 se află la originea golului care avea să o trimită pe Astra în sferturi. Montini trimite în bară mingea centrată în careu de Balaure după care tot el o împinge în plasă.
Cu aproximativ cinci minute înainte de fluierul final, Coadă este la un pas să trimită meciul în prelungiri însă loveşte aiurea balonul din câţiva metri.
ASU Politehnica Timişoara – ASTRA GIURGIU 1-2 (1-0)
[I. Coadă 27 / S. Balaure 59, M. Montini 81]
ASU POLITEHNICA: Hindrich – Sofran, Scutaru, Mera (cpt.), S. Popovici – A. Munteanu (88 D. Radu), Coadă (88 R. Rus), Casado (70 Codrea), P. Ivanovici – Axente (70 Cioinac), Plazonja. Antrenor: Dan ALEXA
Rezerve neutilizate: Păduraru – Jurj, Pamfile, Manea, Ignea.
ASTRA GIURGIU: D. Lazar (cpt.) – David Bruno, C. Ion, I. Jovanović, Riza (46 Lamanje) – Stahl (70 Merloi), Crepulja (80 Čanađija), Boé-Kane, V. Gheorghe (46 Balaure) – Montini, Krpić (58 Wütrich). Antrenor: Eugen NEAGOE
Rezerve neutilizate: M. Popa – D. Graovac, D. Gheorghe.
Data şi ora: 11.02.2021, 17.45
Stadion: „Dan Păltinişanu”, Timişoara
Arbitri: Florin Marcu (Oradea) – Florin Păunescu (Râmnicu Vâlcea), Alexandru Filip (Constanţa); Rezervă: Cătălin Popa (Piteşti).
Observatori: Dan Jiga (Bistriţa) şi Duras Mihai (Deva)
Cartonaşe galbene: Sofran (21), Mera (41), Cioinac (72), Scutaru (90+3), P. Ivanovici (90+3) / V Gheorghe (21).
- Astra a participat până acum la 19 ediţii ale Cupei României (faza finală), bilanţul fiind unul pozitiv: 58 de jocuri, 35 de victorii, 8 remize şi 15 înfrângeri cu 116 goluri marcate şi 66 primite.
- Giurgiuvenii au disputat 3 finale (în 2014, 2017 şi 2019), câştigând-o pe prima.
- Takayuki Seto este jucătorul cu cele mai multe meciuri pentru Astra în Cupă (25 de partide), în timp ce Constantin Budescu e cel mai bun marcator în aceeaşi competiţie (12 goluri).
„Naşii”… timişenilor
Victoria de joi este a şasea pentru Astra contra formaţiilor din judeţul Timiş în faza finală a Cupei României.
„Alb-negrii” au disputat opt jocuri împotriva a şase echipe diferite din Timişoara şi Becicherecu Mic în cinci ediţii ale aceste competiţii.
Cu excepţia primei întâlniri, disputate la 21 octombrie 1998 contra celor de la UMT, Astra s-a calificat de fiecare dată.
În 2001 şi-a luat revanşa în faţa UMT-ului (scor 4-0), pentru ca în stagiunea 2009/2010 să treacă după executarea loviturilor de departajare de FC Timişoara.
Au urmat trei dueluri în ediţia 2016/2017, toate câştigate: 1-0 cu exotica CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic (în „şaisprezecimi“) şi 7-1 la general, în „semifinale“, contra celor de la ACS Poli Timişoara.
„Sferturi” inedite
Ediţia din acest an a Cupei României se dovedeşte una imprevizibilă. Jumătate dintre formaţiile calificate în sferturile de finală provin din Liga a II-a: Dunărea Călăraşi, Petrolul Ploieşti, Universitatea Cluj şi Viitorul Pandurii Târgu Jiu.
Din Liga I au mai rămas în competiţie Chindia Târgovişte, Dinamo Bucureşti, Astra Giurgiu şi CS Universitatea Craiova, oltenii fiind singurii care se află momentan pe loc de play-off.
Bogdan VLADU