Pompierii giurgiuveni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
În ultimele zile, misiunile acestora au vizat, în principal:
-căutarea unei persoane, posibil înecate în râul Dâmbovnic, în dreptul localității Cartojani
Ieri dimineață, echipajele ISU Giurgiu au fost solicitate să intervină, în sprijinul IPJ Giurgiu, pentru căutarea unui bărbat dispărut în localitatea Cartojani. Deoarece acesta nu a mai revenit la domiciliu de sâmbătă și nu a fost găsit prin împrejurimi, a fost solicitată intervenția scafandrilor pentru a-l căuta în apele râului Dâmbovnic. Din nefericire bărbatul, în vârstă de 76 de ani, a fost găsit de scafandri, complet imersat în apa râului, la circa 100 de metri în aval de locul în care i-au fost văzute obiectele personale.
Cercetările în acest caz sunt continuate de autorităţile competente.
-stingerea unui incendiu izbucnit în bucătăria unei case din localitatea Popești
Incendiul a avut loc duminică după-amiază. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că ardeau două dulapuri, hota de la aragaz și aproximativ 2 mp din sageacul casei. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de aparatul de gătit nesupravegheat.
Astfel de incendii pot fi prevenite prin respectarea următoarelor măsuri:
– nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate;
– după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul şi aragazul;
– nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor;
– curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragazurile, plitele, prăjitoarele de pâine şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc destul de uşor.
-stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Dealu
Incendiul a avut loc duminică după-amiază. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că ardea violent o anexă (20 mp) în care erau depozitate materiale de construcție și au intervenit astfel încât flăcările să nu se extindă în restul gospodăriei.
Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un cablu electric defect.
Incendiile de natură electrică pot fi prevenite respectând următoarele măsuri:
– verificați periodic instalațiile electrice astfel încât să puteți înlătura defecțiunile;
– nu folosiţi instalaţii electrice cu improvizații;
– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţile atunci când sunt uzate;
– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului;
– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede.
-stingerea a trei incendii de vegetație uscată, după cum urmează:
sâmbătă, în localitatea Izvoarele. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Au ars vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, pe o suprafață de aproximativ 5 ha;
duminică după-amiază, în localitatea Săbăreni. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 3.500 mp;
duminică după-amiază, pe Drumul Cătunului din municipiul Giurgiu. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Au ars aproximativ 5.000 mp de vegetație uscată.
Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.
– acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 24 de situații;
– informarea cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.
Evenimentele înregistrate la nivel local vor fi atent monitorizate de Centrul Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.