Locuințe salvate de pompieri

În ultimele zile, două familii din județul Giurgiu au fost la un pas de o tragedie din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate sau neizolate faţă de materialele combustibile din structura acoperişului.

Primul dintre cazuri s-a produs luni, în orașul Mihăilești. Echipajul de pompieri din cadrul Gărzii de Intervenție din aceeași localitate a constatat faptul că ardea rigipsul din jurul coșului, iar locuința era inundată cu fum. Salvatorii au reușit să oprească propagarea incendiului.

Cel de-al doilea caz, a avut loc ieri, în jurul prânzului, la acoperișul unei case din localitatea Ogrezeni. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, care au acționat pentru ca incendiul să nu se extindă. Au ars grinzi din lemn și astereala pe o suprafață de aproximativ 20 mp, dar și funinginea din interiorul coșului de fum.

Fiind pe timp de zi, în ambele cazuri proprietarii au observat la timp începutul de incendiu și au sunat la 112.

Cauzele producerii unor astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea acestora în urma folosirii îndelungate, precum și de neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori).

De aceea, recomandăm cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe, să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:

  • asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum, de către o persoană autorizată;
  • nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
  • folosiţi soba doar cu uşa închisă;
  • aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşii;
  • nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
  • nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
  • nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă sau cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *