Patronul Astrei, condamnat la cinci ani de închisoare

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat joi, 18 februarie, la cinci ani de închisoare cu executare.  Prima instanţă îl condamnase pe patronul Astrei la trei ani şi jumătate de închisoare, dar procurorii au făcut apel.

Se anunţă vremuri grele pentru Astra. Patronul Ioan Niculae a fost trimis la închisoare fiind acuzat de instigare  la evaziune fiscală, instigare la spălare de bani şi cumpărare de influenţă.

Firma Interagro, controlată de Niculae, ar fi încheiat în urmă cu 12 ani contracte fictive cu o altă societate pentru a plăti mai puţini bani la bugetul de stat. Prejudiciul se ridică la aproximativ 11,5 milioane de lei.

De asemenea, patronul Interagro ar fi iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale prin subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice.

În acelaşi dosar a fost condamnată şi soţia lui Ioan Niculae. Aceasta a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală.

Nu este prima problemă cu legea pe care o are finanţatorul Astrei Giurgiu. În aprilie 2015 acesta a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD” privind finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din 2009.

Niculae a executat un an şi trei luni din pedeapsă, fiind eliberat la 15 iulie 2016.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *