An de an, la data de 2 aprilie, se marchează Ziua Mondială a Conștientizării Autismului. În anul 2007 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în unanimitate ziua de 2 aprilie ca fiind Ziua Mondială a Autismului pentru a evidenția nevoia de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât să poată duce o viață plină și semnificativă ca parte integrantă al societății.
În acest scop, există în prezent site-ul web „World Autism Awareness Day” https://www.autismspeaks.org/world-autism-awareness-day care oferă materiale și sugestii cu privire la modul în care se poate participa la această zi, precum și o listă a activităților curente în diferite țări și organizații, care se realizează pentru a sărbători această zi. Cel mai vizibil mod în care se marchează această zi este luminarea unor clădiri importante din lume în culoarea albastră dar și purtarea unei vestimentații de aceeași nuanță. De asemenea, an de an în mai multe locuri din lume această zi era marcată prin diverse activități, dar, din păcate, pandemia de coronavirus ajunge să restricționeze astfel de evenimente, care în anii trecuți aduceau împreună un număr mare de persoane.
Autismul sau Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o afecțiune neurologică prezentă pe tot parcursul vieții, care se manifestă în copilăria timpurie, indiferent de sex, rasă sau statut socio-economic.
Deși fiecare individ cu TSA este diferit, copiilor și adulților cu autism le este greu să perceapă lumea la fel ca ceilalți oameni, întâmpină dificultăți în interacțiunea socială și comunicare și înțeleg cu dificultate propriile sentimente, cât și sentimentele altora.
Potrivit datelor statistice, în România ar exista circa 30.000 de adulți și aproximativ 20.000 de copii cu autism, iar unul din 120 de copii din țara noastră este diagnosticat cu autism, în timp ce la nivel european unul din 67.