O nouă zi liberă pentru elevii și preșcolarii din România. Când vor sta acasă

Elevii, preșcolarii și cadrele didactice din România primesc o nouă zi liberă din partea statului.

Săptămâna viitoare, copiii de la grădiniță, școlile gimnaziale și licee primesc o zi liberă din partea statului român.

Marți, 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației, este zi liberă atât pentru elevi și preșcolari, cât și pentru cadrele didactice.

Elevii și profesorii din România, zi liberă marți, 5 octombrie, cu ocazia Zilei Educației

Elevii din București și din țară vor avea o zi liberă în debutul acestei luni. Săptămâna viitoare, marți, 5 octombrie, școlile și grădinițele din țară vor fi închise.

Anual, Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită pe data de 5 octombrie. Acest lucru are loc începând cu anul 1994.

Această zi a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.

În anii anteriori pandemiei, la nivel național, deși nu se făceau ore, elevii și profesorii trebuiau să participe la activități aniversare dedicate Zilei Internaționale a Educației.

Începând cu anul 2020, unul afectat de pandemie, aceste evenimente nu au mai avut loc și copiii au stat acasă.

În ceea ce-i privește pe profesori, aceasta este o zi liberă cuprinsă în contractul colectiv de muncă, a anunțat inspectorul Larisa Gojnete, de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti.

Cum s-a ajuns la celebrarea la nivel mondial a Zilei Internaționale a Educației

După cum spuneam anterior, această zi este marcată la nivel mondial încă din 1994. Pentru ca Ziua Internațională a Educației să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat, în urmă cu 27 de ani, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional la nivel mondial.

În același timp, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanțele profesorilor.

În 2017, atunci când s-au împlinit 20 de ani de la “Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învăţământul superior”, Ziua Educaţiei a fost sărbătorită sub sloganul “Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”.

În România, Ziua Educaţiei nu coincide cu Ziua Învăţătorului (5 iunie. Începând cu anul 2013, aceasta a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret), scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *