MASCA, DIN NOU OBLIGATORIE PESTE TOT, INCLUSIV ÎN AER LIBER

Purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise, în localităţile în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este peste 6 la mia de locuitori.

Un ordin comun, semnat de miniştrii Sănătăţii şi al Afacerilor Interne, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, reglementează purtarea măștii în spațiile publice. Informația a fost transmisă presei printr-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Conform comunicatului, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat actul normativ pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020. Acesta stabilește instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Este vorba despre măsuri pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

„Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise. Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătății.

Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.

Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.

 Potrivit sursei citate, ordinul comun va fi publicat în cursul zilei de astăzi în Monitorul Oficial și va intra în vigoare imediat, iar masca va deveni obligatorie.
www.evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *