Valul 4 ne-a lovit foarte puternic, în fiecare zi. Am depășit peste 15.000 de cazuri. Ieri a fost o zi extrem de complicată, cu 330 de decese. Covid este boala care omoară zilnic mai mult de 10 români în fiecare oră. Este inacceptabil, în momentul de față!’, a declarat Gheorghiță.
‘Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu (în care anul trecut era Italia, Lombardia – n.red). Este cât se poate de evident că spitalele și unitățile de primiri urgență sunt asaltate. Sunt copleșite în momentul de față de pacienți diagnosticați cu COVID-19, lăsând de o parte celelalte categorii de boli, urgențele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi și care generează victime care au nevoie de asistență medicală”’, a spus Valeriu Gheorghiță, după ce s-a vaccinat cu a 3-a doză, la Spitalul Militar Central.
‘Astăzi, riscul de infectare este foarte mare. Practic, dacă vorbim de o rată de incidență de peste 10 la mie, înseamnă că o persoană din 100 este potențial infectată când mergem pe stradă. Riscul de infectare este crescut.’, a mai spus Gheorghiță.
Doza 3 de vaccin anti COVID-19, aprobată de EMA
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat la începutul lunii octombrie utilizarea dozei 3 a vaccinului anti-COVID. Aceasta poate fi făcută de persoanele care au mai mult de 18 ani, la cel puțin 6 luni de la doza 2.
„Dozele de rapel Comirnaty (Pfizer n.r) pot fi folosite la persoanele de 18 ani și mai mult, la cel puțin șase luni de la a doua doză”, a declarat Agenția Europeană a Medicamentului, prin intermediul unui comunicat. Specialiştii, divizaţi. Nu există consens pentru necesitatea dozei a treia
Specialiştii sunt divizaţi în privinţa necesităţii rapelurilor, pentru că nu este clar cât de mult durează protecţia la persoanele complet vaccinare, a afirmat Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. În Austria, Ungaria şi Cehia, autorităţile vizează administrarea rapelurilor populaţiei generale, în timp ce în alte state doar persoanele vulnerabile le vor primi.
În SUA, aceasta a fost aprobată doar pentru persoanele vulnerabile și cu vârste de peste 65 de ani. Acolo, experții spun că nu sunt date suficiente care să demonstreze că oamenii sănătoși, mai tineri de 65 de ani, ar avea nevoie de protecție suplimentară