Una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului ortodox, Sfântul Mucenic Dumitru este în data de 26 octombrie, a fiecărui an. Despre această mare sărbătoare se mai spune că marchează începutul iernii, că este momentul în care căldura intră în pământ și vine frigul.
Sfântul Dumitru, numit și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir se sărbătorește în fiecare an la data de 26 octombrie. Martir creștin și sfânt militar din secolul al III lea, acesta a trăit pe vremea împăraților Maximian și Dioclețian, în cetatea Tesalonic.
Sfântul Mucenic Dumitru era fiul guvernatorului cetății Tesalonic și a fost botezat de părinții lui în secret, de frica prigoanelor aspre ămpotriva creștinismului. Tot în secret, acesta a fost învățat de părinți tainele sfintei credințe, milosteniei către cei săraci și facerea de bine către cei nevoiași. După ce tatăl său a murit, împăratul Maximian l-a chemat pe Dumitru pentru a îl face guvernator al Tesalonicului.
După un timp, împăratul a aflat că noul voievod este creștin, așa că s-a înfuriat și a ordonat să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. A poruncit apoi ca Dimitrie să fie întemnițat. În ziua de 26 octombrie, soldații l-au găsit rugându-se, după care l-au străpuns cu sulițele.
În România, peste 300.000 de oameni poartă numele Sfântului Dumitru sau derivate ale acestuia, precum: Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitrache, Dimitrica, Mitu, Dima, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrița, Dumitrana, Mita, Mița, Dumitrina și Mimi.
Sărbătorirea numelui se face atât în data de 26 octombrie, când este prăznuit Sfântul Mucenic Dumitru cât și în data de 27 octombrie, când în calendarul ortodox este trecut Sfântul Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.