Vinerea mare sau vinerea Seacă

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare. În această zi a fost răstignit Iisus Hristos și face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbate Mare.


În această zi se ține post negru. Conform credinței creștine, în Vinerea Mare a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. În această zi se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare.
Este o zi de mare doliu a creștinătății. În această seară are loc denia Prohodului Domnului. I se mai spune Vinerea Seacă pentru că oamenii țin post negru în această zi. Se face pomenire în această zi la patimile lui Hristos. Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare femeile merg la morminte unde aprind lumânări și îi plâng pe cei morți. În această zi nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, pentru că se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului În această zi nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele De asemenea, nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare nu se sacrifică animale în această zi De asemenea, gospodinele nu roșesc ouă și nici nu fac pregătiri pentru ziua de Paște În Vinerea Mare, agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu va crește Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare se spune că nu e bine să coși, să speli și nici să faci curățenie Unii oameni cred că nu e bine să mergi la frizer în ziua asta, pentru că există riscul, conform superstiției, să pierzi pe cineva drag.