Acțiune în cadrul SPEED

Acţiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză şi prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesivă, se derulează între 17 şi 23 aprilie, conform Programului Operaţiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL).

În cadrul acesteia polițiștii rutieri giurgiuveni au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea accidentelor decirculație, avându-se în atenție reducerea riscului rutier în rândul participanților la trafic și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost aplicate 161 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 55.520 de lei.
De asemenea, polițiștii rutieri au reținut 14 permise de conducere dintre care 8 pentru depășirea limitei de viteză, 2 neacordare prioritate auto și 1 nerespectarea indicațiilor polițistului) și au retras 3 certificate de înmatriculare (pentru ITP expirat, neperfectare documente și defecțiuni tehnice)
Totodată, în perioada de referință, polițiștii giurgiuveni au legitimat 322 de persoane, au verificat 288 de autovehicule și au efectuat 52 de testări cu aparatul Drager și 10 cu aparatul DrugTest. Pentru a nu face parte din categoria sancționaților reprezerntanții IPJ vin cu câteva recomandări.

Potrivit IGPR,de la începutul anului şi până pe 9 aprilie 2023, din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum au avut loc, la nivel naţional, 183 de accidente rutiere grave, în urma cărora 81 de persoane au decedat şi 145 au fost rănite grav. Astfel, viteza a cauzat aproape 20% din totalul accidentelor grave.