Timbrul inconfundabil, claritatea și abilitatea de a improviza. Sunt doar câteva dintre calitățile care au transformat-o pe Ella Fitzgerald în una dintre cele mai bune voci din istorie.
Considerată pe bună dreptate prima doamnă a muzicii jazz, Ella Fitzgerald a fost extrem de populară atât în mediile academice cât și în centrele muncitorești.
Muzica sa a fost balsam pentru toate păturile sociale, religiile și naționalitățile.
Născută la 25 aprilie 1917 în Newport News, Virginia, Statele Unite ale Americii, Ella Jane Fitzgerald visa să ajungă dansatoare, însă sfătuită și încurajată de prieteni a ales calea muzicii.
La numai 16 ani câștigă un concurs care a avut loc pe scena celebrului teatru „Apollo” din New York fiind angajată imediat în orchestra lui Chick Webb.
Ascensiunea este una fulminantă: În 1937 este aleasă cea mai bună cântăreață a anului de revista de jazz „Down Beat”. În 1939, după moartea lui Chick Webb preia conducerea orchestrei, începând ulterior și o carieră solo în care colaborează cu numele mari ale epocii printre care Dizzy Gillespie, Louis Armstrong, Charlie Parker.
De-a lungul carierei a susținut numeroase concerte pe toate continentele și a cucerit o mulțime de premii printre care Premiul Grammy de nu mai puțin de 14 ori.
Ella Fitzgerald a abordat în afară de jazz și alte stiluri muzicale, printre care blues, soul, swing sau bebop lăsând posterității o operă bogată, sursă de inspirație pentru numeroase generații de artiști.
Marea artistă a decedat la 15 iunie 1996 în urma unui accident vascular cerebral.