Cum va fi vremea în weekend-ul 14 – 15 noiembrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme închisă și mohorâtă în țara noastră, regimul anticiclonic persistent din ultimele zile urmând să se intensifice mai ales în partea estică a Europei, circulația aerului în straturile inferioare ale troposferei urmând să fie preponderent estică. Astfel, umiditatea ridicată advectată de deasupra Mării Negre va susține prezența norilor stratiformi și a ceții, care va fi asociată local și cu burnițe și ploi slabe, îndeosebi în sud-est. Ca urmare a cerului noros, temperaturile nu vor fi cu mult diferite ziua față de cele din cursul nopții, iar mediile termice zilnice se vor situa peste normalul climatologic specific mijlocului lunii noiembrie.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 6-11 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Moldova si 9-14 grade in Dobrogea.

Sambata cerul se va mentine mai mult noros in zonele joase de relief, unde local vor cadea ploi slabe si burnite. Desi precipitatiile vor avea o intensitate foarte redusa, ca urmare a caderii acestora pe perioade lungi de timp, prin cumulare se vor strange pana la 5-7 mm in Baragan, apa care totusi va fi benefica pentru agricultura, rata de evaporatie din aceasta perioada fiind foarte redusa (iar precipitatiile se infiltreaza in marea lor majoritate in sol).

Vantul va sufla slab pana la moderat in Carpatii Meridionali si pe litoral si mai mult slab in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 4 si 9 grade in Transilvania si Maramures si 8-13 grade Celsius in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in zonele deluroase.

Duminica aspectul vremii va ramane in mare parte neschimbat in majoritatea regiunilor, norii stratiformi urmand in continuare sa impanzeasca cerul in zonele joase de relief. Pe alocuri vor mai cadea burnite slabe, cu precadere in sud-est.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat pe crestele muntilor, la peste 2000 de metri altitudini.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 5-10 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul regiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *