De la jumătatea săptămânii trecute Primăria municipiului Giurgiu se confruntă cu o problemă gravă în ceea ce privește colectarea gunoiului din municipiu. Ultimele două zile ale săptămânii trecute au fost rezervate negocierilor dintre primărie , reprezentanții firmei colectoare de gunoi menajer dar și reprezentanții platformei de gunoi de la Frătești.
Totul a început de miercuri când firma de gunoi Rosal nu a mai fost primit să descarce gunoiul colectat la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Frătești, din cauza datoriilor pe care Rosal le are la operatorul CMID, respectiv SC Eco Sud SA. Vineri în cadrul ședinței extraordinare de consiliu local s-au votat două proiecte de hotărâre cu privire la problema salubrității. Primul proiect supus aprobării a vizat încheierea unui act adițional la contractul nr.7344/13.02.2019 privind asigurarea continuității prestării serviciului de salubrizare în municipiul Giurgiu.
Cel de-al doilea proiect se referă la aprobarea încheierii unei convenții de facturare între UAT Municipiul Giurgiu și SC Eco Sud SA pentru serviciile de depozitare, sortare, compostare și eliminare a deșeurilor menajere, reziduale și biodeșeuri de la populație.
Practic, prin aceste modificări, aprobate vineri de către Consiliul Local, Primăria Giurgiu va achita direct societății Eco Sud, serviciile pentru depozitare în vederea deblocării acestei situații nefericite
După această ședință și îndelungi negocieri, primarul Adrian Anghelescu s-a înțeles, în cele din urmă, cu reprezentanții societății Eco Sud, care înțelegând riscul epidemiologic la care este expus municipiul, au redeschis platforma pentru o perioadă de câteva zile.
Astfel, operatorul de salubritate Rosal, a început colectarea deșeurilor menajere, inițial în zonele unde au fost depozitate cantități foarte mari de deșeuri. De ieri, colectarea gunoiului a început și în zona de case.
De precizat este și faptul că actuala conducere, de la preluarea mandatului, a achitat în integralitate executări silite, inclusiv de la Financiar Urban si Girexim, operatori anteriori Rosal, împreună cu 2/3 din datoria către Rosal. Pe lista plăților executărilor silite ale municipalității, firma Rosal este pe poziția a 15-a și în prezent mai este de efectuat o singură plată
Administrația locală propune firmei Rosal o plată eșalonată, pe șase luni, a datoriei de circa 3,6 milioane de lei.