Măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă pentru șomeri și angajatori la nivelul județului Giurgiu au reprezentat subiectul discuțiilor din cadrul ședinței periodice a Comisiei de Dialog Social Giurgiu ce a avut loc ieri la prefectura Giurgiu. La aceasta au luat parte și reprezentanții
Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Giurgiu care au prezentat modurile în care ar putea stârnii interesul șomerilor pentru a ocupa un loc de muncă. Aceștia au precizat că în vederea creșterii șanselor de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă foarte importante sunt, în primul rând, informarea și consilierea profesională a acestora, dar și serviciile de medierea a muncii, care se acordă gratuit de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă și presupun punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu.
Primele de relocare și de instalare reprezintă alte facilități de care pot beneficia persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, conform prevederilor legale.
În vederea stimulării angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor și crearea de noi locuri de muncă, AJOFM Giurgiu acordă o subvenție de 900 lei/lună, timp de 12 luni, celor care încadrează în muncă anumite categorii de persoane, cum ar fi șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau persoane cu handicap, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 18 luni.
La ora actuală, rata șomajului la nivelul județului Giurgiu este de aproximativ 2,7%, dintre care circa 250 de persoane sunt înregistrate în evidențele AJOFM Giurgiu la nivelul municipiului.
Numărul real al șomerilor este însă mult mai mare, deoarece foarte mulți preferă să nu se înregistreze în evidențele oficiale.
Din păcate, deși există o paletă diversă de locuri de muncă disponibile, reprezentanții AJOFM Giurgiu au constatat un interes din ce în ce mai scăzut al populației șomere față de angajare, mai ales în rândul persoanelor care beneficiază de ajutor social și care preferă să primească acest ajutor în detrimentul ocupării unui loc de muncă.