Actoria ca pasiune mistuitoare

Născut la 2 mai 1977 în București, Bogdan Dumitrache este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori români ai noului val.
Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București la clasa maestrului Mircea Albulescu, Bogdan Dumitrache a debutat ca actor la teatrul „Nottara” cu piesa „Trilogie Belgrădeană”.
Într-un interviu acordat „Adevărul”, actorul mărturisea că a avut momente în care s-a îndoit de talentul său. „Am avut multe momente de cădere. Dar n-am plâns. Nu ţin neapărat să fiu actor, însă mi-am dorit, fiindcă o fac cu pasiune. Pentru mine e importantă familia şi, pe lângă ea, trebuie să mai fac ceva care să mă definească”.
Deși a început ca actor de teatru s-a evidențiat mai ales ca actor de film. În ultimele două decenii acesta a făcut parte în aproape toate marile proiecte cinematrografice.
A evoluat în filme ca „Trafic”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Portretul luptătorului la tinerețe”, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” sau „Poziția copilului”, dar și în serialul „În derivă”.
Un alt film care s-a bucurat de succes în rândul iubitorilor de film, a fost Pororoca. Pentru rolul „Tudor”, Bogdan Dumitrache a fost răsplătit cu premiul „Cel mai bun actor” atât la Festivalul de Film de la San Sebastian cât și în cadrul Premiilor Gopo.
Alte premii obținute de Bogdan Dumitrache de-a lungul timpului sunt „Cel mai bun actor” acordat de Lenola Film Festival pentru rolul din „Trafic”, „Cel mai bun actor într-un rol secundar” în cadrul Premiilor Gopo pentru prestația din „Portretul luptătorului la tinerețe” sau „Cel mai bun actor într-un rol principal” în filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții” în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno.