Aniversarea a 30 de ani de la semnarea ‘Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă’ este salutată de Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea a 30 de ani de la semnarea „Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă”, act de importantă deosebită, care a marcat începutul transformărilor profunde pentru securitatea şi cooperarea dintre naţiunile europene, la finalul Războiului Rece.

„”Carta de la Paris pentru o Nouă Europă” rămâne un reper fundamental al relaţiilor internaţionale, prin contribuţia sa la consolidarea securităţii în Europa şi prin afirmarea deplină a principiilor şi valorilor democratice fundamentale ale continentului european. Pentru România şi celelalte state care s-au aflat în spatele Cortinei de Fier, „Carta de la Paris pentru o Nouă Europă” a reprezentat finalul unei perioade de dictatură şi izolare şi, totodată, speranţa la un viitor în cadrul sistemul euroatlantic. Prin „Carta de la Paris pentru o Nouă Europă”, modelul occidental de succes, bazat pe un stat de drept puternic şi pe respectarea drepturilor fundamentale, a devenit gândirea politică dominantă în Europa”, precizează MAE, într-un comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.

Conform sursei citate, momentul aniversar reprezintă un bun prilej pentru statele participante la OSCE de a-şi reînnoi angajamentul ferm faţă de respectarea valorilor şi principiilor fundamentale ale democraţiei şi pentru continuarea promovării acestora pe întreg continentul.

Carta a inclus „Liniile Directoare pentru Viitor” şi a constituit baza înfiinţării unor structuri ale OSCE precum Centrul de Prevenire a Conflictelor/CPC sau Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului/ODIHR, la Varşovia. A creat de asemenea structurile principale politice şi consultative ale OSCE. Momentul politic al adoptării Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă echivalează cu lansarea procesului de instituţionalizare a OSCE, concomitent cu transformările majore la nivel internaţional după căderea regimurilor comuniste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *