Creștinii catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului

Creștinii romano-catolici din întreaga lume se pregătesc să celebreze una dintre cele mai importante sărbători religioase și anume Învierea Domnului.

Se poate observa în Săptămâna Mare, atunci credincioșii cântă imnuri și citesc pasaje din Biblie. La sfârşit, participanţii sunt împărtăşiţi cu ostie (pâine nedospită) şi se practică „procesiunea”, înconjurarea bisericii de către preoţi şi credincioşi.
Paștele Catolic 2023 va fi sărbătorit duminică, 9 aprilie, cu o săptămână înaintea Paștelui ortodox. Ultimele 3 zile înainte de învierea domnului sunt foarte importante în biserica catolică.
Obiceiurile și tradițiile referitoare la modul cum sărbătoresc catolicii Paștele sunt numeroase, amintim printre acestea momentul în care preoții spală picioarele unui credincios și apoi le sărută, în semn al smereniei față de Domnu sau vopsitul ouălor, care se face la catolici în Vinerea Mare.
O dată cu creștinii catolici cei ortodocși sărbătoresc duminică 9 aprilie Sărbătoarea Floriilor care mai este cunoscută în popor și sub numele de Intrarea Domnului în Ierusalim.
Începând cu Marea Schismă care a avut loc în anul 1054, creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Paștele în zile diferite, excepțiile fiind foarte rare.
De exemplu, următoare dată când credincioșii catolici și cei ortodocși vor sărbători Învierea Domnului în aceeași zi va fi abia în anul 2025, pe 20 aprilie.