Inegalabilul Amza

Mihai Viteazul, Decebal, Voievodul Basarab, Horatio sau Nea Mărin. Sunt doar câteva dintre rolurile interpretate magistral în teatru, cinematografie şi televiziune de Amza Pellea.


Născut la 7 aprilie 1931 în Băileşti, a absolvit Colegiul Naţional Carol I şi Şcoala Tehnică de Electrotehnică, ambele din Craiova, însă actoria a fost marea sa pasiune.
Joacă mai întâi pe scena Teatrului Naţional din Craiova, urmând Naţionalul bucureştean, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie sau Teatrul Nottara.
La mijlocul anilor 50 îşi face debutul şi în cinematografie, cele mai cunoscute roluri fiind cele din „Decebal”, „Mihai Viteazul”, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” sau „Osânda”.
Este creatorul personajului Nea Mărin care a rezistat trecerii timpului.
Pe lângă filmul „Nea Mărin miliardar”, lansat în anul 1979, celebrul personaj a făcut furori la televiziune, radio sau pe scenă.
În cele aproximativ trei decenii de carieră, Amza Pellea a fost răsplătit cu numeroase premii şi distincţii printre care Ordinul Meritul Cultural clasa I şi premiul de cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova pentru rolul din „Osânda”.
A fost profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti şi director al Teatrului Naţional din Craiova.
Marele actor a trecut la cele veşnice în 12 decembrie 1983, la numai 52 de ani, din cauza cancerului la plămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *