Fondatorul „Phoenix”

Nicu Covaci, fondatorul și liderul legendarei trupe rock „Phoenix” s-a născut la Timișoara în 19 aprilie 1947.

A luat încă din copilărie lecții particulare de pian și acordeon. A învățat singur să cânte la muzicuță apoi a început să studieze chitara.

Absolvent liceului de arte plastice și Institutului de Arte Plastice din Timișoara s-a remarcat și ca un excelent pictor și grafician.

La începutul anilor 60 pune bazele trupei Phoenix considerată deschizătoare de drumuri în muzica rock autohtonă.

Nicu Covaci și Phoenix devin celebri și inseparabili, melodii precum Mica Țiganiadă, Fată Verde sau Andrii Popa bucurându-se de un succes enorm atât în țară cât și în străinătate.

În anul 1976, Nicu Covaci emigrează în Olanda, apoi în Germania reușind să își aducă și colegii de trupă ascunși în boxele pentru concert.

Revine în țară după Revoluția din 1989 și susține alături de Phoenix mai multe concerte.

O altă melodie care a devenit emblematică pentru Phoenix și Nicu Covaci este În umbra marelui urs.

În lunga sa carieră artistică, Nicu Covaci a colaborat cu nume mari ale scenei interne și internaționale atât alături de Phoenix cât și în proiecte separate.

Pasionat de motociclism, atletism, înot sau sporturi de contact, Nicu Covaci s-a remarcat nu numai ca muzician și textier, fiind și un apreciat pictor și grafician cu expoziții personale și țară și străinătate și sute de lucrări. De altfel, în 2019, acesta a lansat și o carte intitulată sugestiv „Nicolae Covaci – Pictorul